Вакса-Клякса.

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 
Скільки себе пам'ятаю - вона завжди була тут, в цій взуттєвої майстерні при ринку, що пахла гуталіном і понівеченої гумою. З чорними від вакси нігтями, з карбованими, усталеними зморшками в кут

Литературный конкурс. Вакса-Клякса

Скільки себе пам'ятаю - вона завжди була тут, в цій взуттєвої майстерні при ринку, що пахла гуталіном і понівеченої гумою. З чорними від вакси нігтями, з карбованими, усталеними зморшками в куточках очей, з косинкою на голові. Її вік неможливо визначити - вона не змінюється роками. У російській мові немає такого слова - сапожніца, - але Віра - є. Нікому не вдається так само акуратно, як їй, поставити набійку, яка буде триматися, аж поки підошва не зноситься. Ніхто не може так само воскресити улюблені чоботи, здавалися безнадійними. Ніхто так легко не махне рукою, коли тобі не вистачить тридцяти карбованців, або взагалі «плюне» на гроші, великодушно дозволивши «занести потім».

Когда на журфаку нам дали завдання - написати про жінку з чоловічою професією - я не могла придумати нічого путнього. Але несподівано у мене зламався каблук, і я пішла в єдине можливе місце - до Віри. Вона серйозно оглянула мої покалічені туфлі, подивилася на них співчутливо, як на людину, що стала інвалідом. Тихо, немов боячись потривожити «хворого», вимовила: «Зробимо». І я зрозуміла - ось воно! «Віра, а можна взяти у вас інтерв'ю?» Вона усміхнулася, кивнула, і ми вийшли на вулицю, за ринок - там було спокійно: нікого навколо, окрім сумної дворняги, лаку воду з калюжі. Rep_3

-Будеш? - Віра дістала з кишені пачку «Яви», знизала плечима, коли я відмовилася, закурила, притулилася до стіни. - Взагалі-то це у мене сімейне. Батя був шевцем, - вона затягнулася, витримала паузу і продовжила - ласкаво, з придихом. - Добрий був чоловік. Хоча, тобі, напевно, не про це, а про обточку, та про набійки, та про те, що народ думає про мене? Rep_3

Билі вічно незачесані, брудні. Весь двір над нами сміявся, пальцем показували - он, дивіться, Вакси-Ляпки йдуть. Rep_3

Мне було потрібно «про все». Я відкрила блокнот і приготувалася до довгої історії ...

-Так от, батько мій був шевцем. Мати працювала у пральні, тільки я її не знала, тобто майже не знала - вона потрапила під машину, коли мені було три роки. Зате її пам'ятала Рита, моя старша сестра. Загалом-то, вона мені і заміняла матір ...

Отец що? Роботяга. Крутився, як міг. Він був чесним і працьовитим. І дуже строгим. Вважав, що гроші можна отримувати тільки за роботу - притому таку, яка зроблена на славу. А які гроші міг отримувати радянський швець? Гроші ...

Вот і жили ми відповідно. Поки були малюками, дошкільнятами - було ще терпимо, ми багато чого не розуміли. Хоча, що носили - страшно сказати: вічно рвані колготки, труси, які не змінювалися місяцями, латані-перелатаний кофти ... Були вічно незачесані, брудні. Весь двір над нами сміявся, пальцем показували - он, дивіться, Вакси-Ляпки йдуть. Батько сердився, коли ми скаржилися, хапався за ремінь: мовляв, немає чого звертати увагу на всяких там, треба бути сильними ... І ми ковтали сльози і соплі, загнані в кут між гаражем і бойлерної, і терпіли, поки ті, хто старший і понаглее кидалися в нас «сніжками\" із грязі.

Ми з Ритою були не розлий вода. Вона була дорослішою мене на два роки, але, на відміну від більшості старших сестер, не уникала мого суспільства. Ми з'являлися у дворі, тримаючись за руки, демонструючи всьому світові, що ми - Вакси-плями - не кинемо один одного в біді. З нами ніхто не дружив, але ми знаходили собі гри на двох. І найулюбленішою, самої священної грою, було спостереження за однією жінкою ...

Между собою ми її охрестили Корольової - настільки шикарно вона виглядала. Вона жила в сусідньому під'їзді, з якого завжди виходила з важливим, гордовитим виглядом. Бездоганна укладання, бордова помада на губах, доглянута шкіра - чудо. А ще від неї пахло якимись дивними духами - напевно дорогими, французькими. Коли вона проходила повз, хотілося відкрити рот, щоб з'їсти цей смачний запах ... А найкрасивішою вона була взимку, коли, московської бруду на зло, з'являлася у білій шубі до п'ят - Корольова, Снігова Королева - ні дати, ні взяти. «Хочу бути, як вона, коли виросту», - повторювала сестра, заплющивши очі від захоплення. І я, тримаючи Риту за руку, відчувала її швидкий, прискорений пульс ...

Но Рита була старше, і одного разу вона пішла до школи. І тоді я почала часто пропадати в батьковій майстерні. Там я відкрила, що крім страшного дворового світу є ще один - гармонійний і добрий, і Вакса-Клякса в нього чудово вписується ... Мені подобалося, як там пахло, подобалися звуки - скрекіт швейної машинки, вереск зачисної верстата, ляскання дверей. А ще мені подобалося дивитися на батька за роботою: він робив свою справу і був щасливий. І це було головним ...

Я зціплювала зуби і говорила собі, що рано чи пізно це закінчиться, а от Ритка мучилася жахливо. Відчай зашкалівало

Когда я стала школяркою, я позбулася репутації дворової жебрачки: я вчилася середньо, і це ріднило мене з класними хуліганами, які не давали мене в образу. А Ритка що? Вона гарнішала на очах. До десятого класу вона перетворилася на справжню красуню: тоненьку, біляву, з точеним личком. Я теж була миленький, але через те, що постійно недоїдала, виглядала набагато молодше за свої роки. Rep_3

Одно справа бути обідранка, коли тобі шість, зовсім інша - коли вже шістнадцять. Шкільна форма допомагала по-людськи виглядати під час уроків, але потім, в роздягальні, потрібно було одягати линялі пальто, перешитий з батькового, і облізлу вушанку ... Я зціплювала зуби і говорила собі, що рано чи пізно це закінчиться, а от Ритка мучилася жахливо. Відчай зашкалювало. І одного разу ...

В нашому під'їзді жив чоловік - на вигляд - типовий інтелігент: з нитками сивини у волоссі, з борідкою, в окулярах, з портфелем під пахвою. Але як він витріщався на нас! Немов мріяв нас облизати і з'їсти - як морозиво. Як же це було огидно ... Але тільки не для Рити. Rep_3

-Я придумала, як вирішити наші проблеми, - сказала вона одного разу. - Я піду до цього «інтелігентові» - хай дасть мені грошей! А я дам йому те, чого він так хоче ... Підеш зі мною - а то хіба мало що? Rep_3

Знаешь, тоді я не дуже розуміла, «чого він хоче»: часи були не ті. І ще, чорт знає чому, я вирішила: напевно, моя сестра закохана в цю людину (адже «це» робиться тільки по любові!). Просто хоче попросити у нього грошей - раз батько глухим до цих прохань. Але Рита, звичайно, була не настільки наївна. І вона навіть не розгубилася, коли той тип, вислухавши її пропозицію, посміхнувся і вказав на мене: «Заплачу - але тільки їй». Розгубилася я, але Рита зашепотіла: «Жерти хочеш? Тоді вперед! - І тут же, зовсім іншим тоном, благаючи. - Ну давай же, миленька, маленька. Купимо тобі гарне плаття, нові туфельки. І мені ... Будь ласка! »Rep_3

І я погодилася. Ритка, моя Ритка просила про допомогу. Як я могла відмовити людині, яку любила більше за все? І тоді сестра, нехрещена, перехрестила мене - як це робили матері у військових фільмах, проводжаючи синів на фронт ...

Вера зробила глибоку затяжку, замовкла. Її пальці тремтіли, очі були похмурими, осінніми. Я, боячись роз'ятрити дитячу біль, чекала, сподівалася на продовження. Дочекалася ...

«... Подробиць не буду розповідати - та й не пам'ятаю я їх. Пам'ятаю лише вицвілу фіранку та гучний сміх: якась дівчинка довго і заливисто реготала прямо під нашими вікнами ... А на ті гроші ми купили абсолютно чудові речі: модне, червоне пальто для мене, кофту і ліфчик - сестрі ... Ще залишилося «на потім»: ми акуратно склали пом'яті купюри і сховали їх у поліетиленовому пакеті під ванною. Rep_3

Подняла голову, і побачила її - Риту. Вона виглядала, як зірка: красиво укладене волосся, бездоганний макіяж і ... білосніжна шуба до п'ят. Rep_3

Через деякий час, закінчивши школу, Рита вщент розсварилася з батьком і пішла з дому. Спочатку вона часто телефонувала мені, а потім - все рідше і рідше, майже зникла ... Я дуже сумувала - так, так - незважаючи ні на що - я як і раніше, як у дитинстві, відчувала наш зв'язок. До нас доходили чутки: ніби вона зустрічається з якимсь багатим кавказцем, який кинув заради неї дружину і чотирьох дітей; що вона бере участь у конкурсі краси; що її бачили з відомим політиком ...

Я ж не довчилась до десятого класу, пішла в будівельний технікум. Але не моє це було. Запах штукатурки, побілки - хіба він міг зрівнятися з тим чарівним, наркотичним ароматом, який витав у взуттєвій майстерні? Одним словом, одного разу я прийшла до батька на роботу і сказала: хочу бути - як ти. Спочатку він посміявся (баба - швець?), Але потім поговорив з деким, і мене взяли помічницею в одну майстерню. І пішло-поїхало. Лише голос сестри часом втручався в природний хід речей, нашіптуючи щось на кшталт: невже ти не заслуговуєш більшого? Rep_3

Но одного разу всі сумніви розв'язалися. Це було взимку. Я щосили строчила на машинці, не чула, як рипнули двері. Я просто відчула чиюсь присутність. Підняла голову, і побачила її - Риту. Вона виглядала, як зірка: красиво укладене волосся, бездоганний макіяж і ... білосніжна шуба до п'ят. «Я її все-таки купила, - посміхнулася вона, недбало, по-панськи, змахнувши сніг з плечей. - Я прийшла попрощатися. Я виходжу заміж і їду до Америки ». Rep_3

Как ж я зраділа! Я обняла її, схопила за руку - і це був очевидний контраст: її долоню у бежевій рукавичці з тонкої шкіри і моя - з нігтями, чорними від гуталіну. «Вакси-Ляпки», - прошепотіла я. Її пересмикнуло: «Помиляєшся, я не Вакса-Клякса, я - Королева. І завжди нею буду! », - Крикнула вона гнівно. Але в її очах - хто знає, чому? - Стояли сльози ...

Когда вона пішла, в моїй майстерні ще довго пахло її духами ... Я дихала ними і плакала, розуміючи, що, незважаючи ні на що, немає в моєму житті рідніше і ближче людини, ніж моя сестра ... І я не тримаю на неї зла. Але нехай вона - Королева, а я - Вакса-Клякса, я б не хотіла помінятися з нею місцями ...

Ех, та тобі ж не про це треба, тобі - про мою роботу. Так от. Робота у мене чудова, найкраща в світі. Коли я стукаю молоточком по набійки, коли випариваю зламану блискавку з чобіт - мені спокійно і світло. Полатають чиюсь понівечену взуття - і залатати власну рвану душу ... Ну, годі тобі інформації? »Rep_3

Інформаціі вистачило. Але я не написала цю статтю. Поки мої одногрупники зачитували історії про жінок-міліціонерів, жінок-льотчиця, жінок-президентів, я сиділа, згорбившись, і думала про Віру. Про те, що якщо святі ходять зараз по російській землі, вони виглядають приблизно так, як вона. Покурюючи дешеву «Яву», ці каялася грішники всім серцем люблять негідників, які зламали їм життя: адже любов і прощення - рідні сестри. Rep_3